Energielabel-Tarieven vergelijkt:
  • Goedkope energieadviseurs in jouw regio
  • Op basis van tarieven en kwaliteit
  • Een snel en goedkoop energielabel

Wat kun je doen aan het geluid van warmtepompen?

Bron: NU.nl Gepubliceerd: donderdag 7 maart 2024

Steeds meer mensen gaan hun woning verduurzamen. En niet altijd omdat ze een beter energielabel willen voor de verkoop van hun woning. Veel vaker is de reden dat ze willen besparen op hun energielasten. De verkoop van warmtepompen neemt hierdoor toe. Alleen maken deze dingen wel behoorlijk geluid. En kun je daar iets tegen doen?

Uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) blijkt dat de verkoop van warmtepompen sneller groeit dan die van cv-ketels. In 2022 plaatsten installateur bijna 100.000 warmtepompen in Nederland. Dat is bijna 40 procent meer dan het jaar ervoor.

Waarom is de warmtepomp zo populair?

Met een warmtepomp kun je je aardgasverbruik met 60 procent verminderen. Dat is dus een flinke daling van je maandelijkse energierekening. Daarom is de warmtepomp nu immens populair. Ook is het een betaalbaar alternatief. 

 

Het enige grote nadeel van de warmtepomp is het geluid van de buitenunit. De ventilator en de compressor van de buitenunit maken geluid als hij draait. Je kunt het vergelijken met het geluid van een koelkast of tafelventilator. 

Hoe kun je het geluid van de warmtepomp verminderen?

Sinds 2021 worden er andere eisen gesteld aan het geluid van warmtepompen met een buitenunit. Op de erfgrens mag een pomp ‘s nachts nog maximaal 40 decibel en overdag niet meer dan 45 decibel produceren. Dat kun je vergelijken met een voorbijrijdende auto. 

Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken met jouw warmtepomp is het verstandig om de pomp door een vakbekwame installateur te laten plaatsen. Die plaatst, berekent en monteert de warmtepomp op zo’n manier, dat die zo weinig mogelijk geluidsoverlast oplevert. 

Als het koud is, maakt de warmtepomp meer geluid. De warmtepomp moet dan harder werken om ervoor te zorgen dat de ventilator en de compressor niet bevriezen. 

Manieren om het geluid van je warmtepomp te dempen:

  1. De buitenunit omkasten. Dat kost je zo’n € 1.000 extra. Houd er rekening mee dat de buitenunit met kast wel een stuk groter is dan een unit zonder kast.
  2. Plaats rubberen pootjes onder de buitenunit. Hiermee voorkom je resonantie: een trillend geluid. Dit is belangrijk als je je warmtepomp aan de gevel of op een balkon laat monteren.
  3. Kies een warmtepomp met het juiste vermogen. De pomp hoeft dan niet zo hard te draaien. Het geluidsvermogen van de warmtepomp staat ook o het energielabel.
  4. Kies voor een warmtepomp met een nachtinstelling. Je kunt de pomp dan zo instellen dat hij ‘s nachts niet op vol vermogen draait en dus minder geluid maakt.
  5. Kies voor een pomp met een buffervat. Hiermee kan je water opwarmen tot 60 graden, zodat het veilig te gebruiken is. Buffer je water, dan kan de warmtepomp langer op lage toeren draaien in plaats van uit te staan of op vol vermogen te draaien. Dit is stiller én beter voor je warmtepomp.
  6. Let op waar de lucht heen wordt geblazen. Staat je pomp langs een muur, dan maakt hij door de weerkaatsing van het geluid meer herrie. Zorg dus voor zoveel mogelijk vrije ruimte of beplanting rondom de warmtepomp. En zorg ervoor dat er geen muren of schuttingen rond de uitblaasopening staat. 

Warmtepompen zullen steeds stiller worden. De huidige generatie hybride warmtepompen is al bijna geluidloos. 

Terug naar het overzicht